Stadsprocessie Roermond

Traditiegetrouw trekt op de tweede zaterdag in mei de stadsprocessie naar Kapel in ‘t Zand.

Tijdens deze unieke putkaarsenprocessie in Nederland worden de putkaarsen van Roermond (met de opdruk van hun patroonheilige), naar Maria gebracht om de stad voor branden en andere rampen te sparen. Deze traditie is na de tweede grote stadsbrand in 1665 ingesteld, en vind nog ieder jaar onder grote belangstelling plaats. Hoewel er geen directe relatie bestaat tussen Schutterij St. Margaretha Ittervoort en de stadsprocessie in Roermond, begeleid een delegatie van onze vereniging al sinds enkele jaren deze katholieke aangelegenheid.

Dit mede door een goede verstandhouding met enkele zusterverenigingen uit de directe omgeving van Roermond, en de binding met de katholieke kerk die van oudsher in het schutterswezen verweven zit.

Waar onze drumband afgelopen jaar tezamen met de brandweer deelnam aan deze stoet, gingen we dit jaar met de acolieten voorop; waarbij de tamboers wederom voor passende muzikale begeleiding zorgde.

Bovendien hadden we dit jaar een primeur; door hevige regenval voorafgaand aan de processie hadden enkele groepen afgezegd, waardoor onze drumband als enige muziekgezelschap mee trok. De stoet was dan ook aanzienlijk kleiner dan normaal.

Tijdens het opstellen nabij het Munsterplein en de processie zelf bleef het echter nagenoeg droog.
Na de geleverde diensten vond bij “Cafetaria in ’t Zand” een after-party plaats, waar de frieten ook dit jaar weer in goede smaak vielen.

 

PhotoCord Fotografie Roermond Contact: Info@photocord.nl of 0621397900 Website www.photocord.nl